Computer Nieuws

Bitcoin-mining op uw computer? Hardwarebedrijf waarschuwt voor cryptojacking

Hardwarebedrijf QNAP waarschuwde zijn klanten vorige week voor Bitcoin (BTC). Het ging niet zozeer om de cryptocurrency zelf, maar vooral om de geheime mijnbouw van zijn NAS-apparaten.

Bitcoin-mijnbouw

NAS staat voor Network Attached Storage. Een rapport van Bleeping Computer onthulde dat aanvallers de producten van QNAP gebruikten om Bitcoin te mijnen.

Ga aan de slag met Bitvavo en betaal geen handelskosten bij uw eerste aankoop tot € 1.000

QNAP, gevestigd in Taiwan, is ook een belangrijke speler op het gebied van bestandsopslag en opslagruimte. De rekenkracht van de apparaten kan ook worden gebruikt om Bitcoin te minen. Op deze manier kan QNAP indirect worden aangevallen.

Hackers kunnen op kosten en ten koste van anderen gratis Bitcoin verdienen. Dit type malware is niets nieuws. Het wordt door beveiligingsexperts ook wel “Dovecat” genoemd. Ze zeggen dat ze deze sinds november vorig jaar op verschillende computersystemen hebben gevonden.

Een andere naam voor dit soort praktijken is “cryptojacking”. Onderzoekers schatten dat in de eerste helft van 2019 ongeveer 52 miljoen computers het slachtoffer zijn geworden van dit soort aanvallen. In 2020 rapporteerden ze vergelijkbare cijfers.

Malware

QNAP heeft bewijs gevonden dat malware de computers van zijn klanten is binnengedrongen. Als dit ook voor andere klanten zo gemakkelijk is, kan dit enorme schade aanrichten. De malware zou alle beschikbare rekenkracht verbruiken en uw apparaten onbruikbaar maken voor het daadwerkelijke werk dat het moest doen.

Het Taiwanese bedrijf waarschuwt nu al zijn klanten om de wachtwoorden die ze hebben ingesteld nader te bekijken. Dit lijkt vooral problemen te veroorzaken.

“Volgens onze analyse kan QNAP NAS worden geïnfecteerd als ze met zwakke wachtwoorden zijn verbonden met internet.”

Naast het wijzigen van de wachtwoorden die te simpel waren, werd alle klanten gevraagd om antimalwaresoftware te installeren en hun NAS-apparaten bij te werken naar de nieuwste versies. Ze voegen eraan toe dat ze werken aan hun eigen antimalwarebescherming tegen Dovecat.

Wil je deel uitmaken van het nieuws? Bezoek dan onze telegramchat!

Gerelateerde Artikelen

Back to top button