Hosting Nieuws

Het aantal DDoS-aanvallen is in het eerste kwartaal verdubbeld

Cybercriminelen blijven de pandemie gebruiken om bedrijven en hun IT-infrastructuren aan te vallen

4 mei 2021 – –
Link11 heeft zijn DDoS-rapport over het laatste kwartaal aangekondigd. In het eerste kwartaal van 2021 bleven cybercriminelen de pandemie uitbuiten om bedrijven en hun IT-infrastructuren aan te vallen. In het post-COVID-tijdperk dreigen DDoS-aanvallen de nieuwe norm te worden.

Tussen januari en maart registreerde het Link11 Security Operations Center (LSOC) meer dan twee keer zoveel aanvallen als in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft de toch al alarmerende dreiging van cybercriminaliteit nog verergerd.

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

  • Het aantal incidenten gestegen met 128 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020;
  • De bandbreedtes van de DDoS-aanvallen blijven hoogmet een aanvalsvolume tot 216 Gbit / s;
  • Cybercriminelen schakelen steeds vaker over op kleine bomaanvallen op tapijt. Dergelijke aanvallen blijven vaak onder de radar van veel beveiligingsoplossingen. Deze honderden en soms duizenden kleine aanvallen lopen steeds meer parallel en kunnen gemakkelijk tientallen of honderden Gbps in volume bereiken, waarbij een volledige infrastructuur wordt afgebroken. Dit is met name van belang voor hosting- en cloudproviders.
  • 69 procent van de cyberaanvallen was subtiel met meerdere vectoren die verschillende technieken combineren;
  • De langste DDoS-aanval Het laatste kwartaal was 1.489 minuten (> 24 uur). Zonder effectieve bescherming zullen getroffen organisaties nog steeds te maken hebben met lange hersteltijden die twee of drie keer langer kunnen zijn dan de daadwerkelijke aanval.

pandemie

Cybercriminelen richten zich in toenemende mate op bedrijven waar veel vraag naar is vanwege de pandemie. Daarnaast worden ook veel bedrijven getroffen die hun activiteiten hebben gedigitaliseerd vanwege COVID-19. Met name de zorg, overheid, onderwijs, logistiek, online retail, media- en entertainmentorganisaties zijn vaak het slachtoffer. Maar ook datacenteroperators, die een belangrijke rol spelen bij de digitalisering van bedrijven, komen steeds vaker onder vuur te liggen. Bijna elke tweede DDoS-aanval (47 procent) in het laatste kwartaal was gericht tegen hostingproviders en ISP’s.
Volgens analyses van het LSOC is het onwaarschijnlijk dat de dreigingssituatie de komende maanden zal verzwakken. Het toenemende aantal aanvallen en de talloze nieuwe aanvalstechnieken suggereren dat kwaliteit en kwantiteit op dit hoge niveau zullen blijven. De versnelde digitalisering in het bedrijfsleven en de samenleving biedt groeiende aanvalsgebieden en zorgt ervoor dat internetcriminaliteit een hoge vlucht neemt. Marc Wilczek, Managing Director van Link11: “De exponentiële groei van internetcriminaliteit zal langer duren dan de pandemie. In een post-COVID-tijdperk moeten bedrijven en organisaties zich aanpassen aan een constant veranderende dreigingsomgeving om de risico’s van hun bedrijf en hun productieprocessen opnieuw in kaart te brengen. “

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button