Hosting Nieuws

Parler klaagt AWS aan om de hosting te herstellen

Het sociale mediaplatform Parler, een favoriet onder Trump-aanhangers, vindt geen nieuwe gastheer. John Matze, CEO van het platform, vertelde dit ook aan Reuters. Parler werd gehost op Amazon Web Services, maar werd daar geblokkeerd na de storm van het Amerikaanse Capitool vorige week. De site kan niet worden bereikt zonder een hostingservice en er zijn momenteel niet veel bedrijven die deze hosting willen aanbieden. Matze heeft daarom een ​​rechtszaak aangespannen tegen AWS wegens contractbreuk en omdat AWS concurrent Twitter een oneerlijk voordeel zou geven. Hij vraagt ​​de rechter om zijn hosting te herstellen totdat deze zaak is opgelost.

Parler, populair bij conservatieve en extreemrechtse gebruikers, concurreerde als een op vrijheid van meningsuiting gericht netwerk waar die stemmen gemakkelijk hun gang konden gaan. Het netwerk zat dan ook vol met racistische opmerkingen en oproepen tot geweld die volgens AWS niet werden gemodereerd. Het is in strijd met de contractregels van AWS, zegt de techgigant in een reactie op de aanklacht van Parler, en het is de reden waarom het platform werd gesloten. AWS merkt ook op dat Twitter niet wordt gehost, dus deze service kan niet worden geblokkeerd of scheefgetrokken, zelfs niet als daarom wordt gevraagd.

Honderd haatberichten

Volgens AWS heeft Parler al lang geweigerd om gevaarlijke inhoud te verwijderen. De clouddienst stelt dat Parler twee maanden geleden waarschuwde dat er berichten op het netwerk waren die aanzetten tot geweld, wat in strijd is met de regels van AWS. In de daaropvolgende zeven weken stuurde AWS Parler nog 100 voorbeelden van haatzaaiende uitlatingen die volgens de aanklacht niet veel deden. Enkele van deze voorbeelden zijn opgenomen in de brief die AWS naar de rechtbank heeft gestuurd. Ze roepen op tot de moord op technische CEO’s zoals Mark Zuckerberg en Jack Dorsey, het verbranden van Amazon-vrachtwagens en het martelen van parlementsleden.

De blokkering was geen ongeluk, zegt AWS. Hoewel de zaken in een stroomversnelling lijken te zijn gekomen toen Trump-aanhangers op 6 januari een staatsgreep probeerden. Op dat moment werd de Parler-app, die wordt beschouwd als een van de platforms waarop deze groep was georganiseerd, geblokkeerd op de platforms van Google en Apple. Even later verdween het volledig van internet door het blokkeren van AWS.

PirateBay komt tussenbeide

Ondertussen merkt Peter Sunde Kolmisoppi, een van de oprichters van Pirate Bay, voorzichtig op Twitter op dat “zijn website” na 20 jaar nog steeds bestaat, ook al hebben de regeringen van de VS, Rusland en verschillende Europese landen het veroordeeld.

Kolmisoppi legt in een Twitter-thread uit hoe hij en zijn metgezellen de website overeind hielden en hoe zij met kritiek omgingen. De man is nu een van de financiers van Njalla, een privacygedreven domeinregistratiedienst. Hij schrijft dat deze dienst werd gevraagd om Parler te hosten, maar weigerde. “Wij zijn voor mensenrechten”, zegt hij, “en dat omvat ook het recht om niet te worden vermoord door rechtsextremistische terroristen.”

In samenwerking met Datanews

Gerelateerde Artikelen

Back to top button