Hosting Nieuws

Waarin verschilt VPS van andere webhostingmodellen?

vrijdag 25 september 2020 – 11:47 uur Update: 25-09-2020 12:03 uur

Lijden

Als u een website host om online te zetten, zijn er verschillende webhostingmodellen om uit te kiezen. VPS is hier een voorbeeld van, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor shared hosting of een dedicated server. Alle hostingmodellen zijn verschillend van elkaar. Om de verschillen duidelijk te maken volgt hier een uitleg van VPS en daarna worden de andere webhosting modellen besproken.

VPS (virtuele privéserver)

VPS is een server waarop een besturingssysteem kan worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld het Windows-besturingssysteem of een Linux-besturingssysteem. In dit geval draait het geselecteerde besturingssysteem op een fysieke server. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld shared hosting is dat de rekenkracht vele malen groter is. Het heeft ook een groot geheugen. Met de virtuele server biedt VPS net zoveel flexibiliteit als een fysieke server. Naast het kiezen van een besturingssysteem heb je ook de vrijheid om er andere software op te installeren. Wat dat betreft biedt een VPS net zoveel vrijheid en flexibiliteit als een dedicated server. Er is echter ook een prijsverschil aangezien VPS goedkoper is in vergelijking met dedicated hosting.

Gedeelde hosting

Shared hosting of webhosting is een van de andere webhostingmodellen. De hostingprovider stelt u een deel van een webserver ter beschikking. Je huurt als het ware een stukje van de server, maar deelt de volledige capaciteit met andere gebruikers. Daarom is er ook sprake van shared hosting of shared hosting. Dit webhostingmodel is goedkoper in vergelijking met VPS. Dit komt mede doordat er een gemeenschappelijke omgeving is. Zo deel je de ruimte, rekenkracht en geheugen van de server met andere gebruikers. Een voordeel van shared hosting is dat je geen voorkennis nodig hebt om het te gebruiken. De aanbieder is verantwoordelijk voor het onderhoud en de administratie. U bent echter ook gebonden aan het door de provider gekozen besturingssysteem. Met VPS bepaal je zelf, met meerdere virtuele servers actief op een fysieke server. Ze delen de server, maar elke VPS is gescheiden van de andere. Daarom staat de volledige capaciteit van uw VPS voor u ter beschikking.

Toegewijde hosting

Bij dedicated hosting maak je gebruik van een dedicated server. De hostingprovider voorziet je van je eigen fysieke server. Dit is direct anders dan bij VPS, waarbij je een virtuele server hebt. Bovendien hoef je niets te delen met een dedicated server. De server is uitsluitend bedoeld voor jou en jouw gebruik. Er is meer rekenkracht beschikbaar en de server is naar eigen wens in te richten. Hier betaal je het meeste voor en heb je het meeste onderhoud op je eigen server.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button