Computer Nieuws

45 jaar oude Apple 1-computer onder de hamer in de VS: “Holy Grail” voor verzamelaars

Deze eerste Apple-computer wordt geveild door veilinghuis John Moran in het zuiden van Californië, meldt de Los Angeles Times. Jobs en Wozniak maakten in de jaren 70 ongeveer 200 van de Apple 1-computers.

Losse moederborden

Vandaag de dag zijn er zestig twintig nog functioneel of kunnen ze gerestaureerd worden. De computer die vandaag wordt geveild is er een van.

De meeste computers die de twee oprichters van Apple in een garage in het dorp Palo Alto maakten, werden verkocht als afzonderlijke moederborden zonder scherm, toetsenbord of computerbehuizing.

Zeldzaam koahout

Degene die nu wordt geveild heeft het allemaal: het apparaat is verpakt in een doos gemaakt van het zeldzame Koa-hout (uit Hawaï). Er zitten nog maar een paar Apple 1 computers in deze houten kisten.

Destijds had een computerwinkel in het grotere gebied van San Francisco 50 exemplaren gekocht van de jonge Apple-oprichters, maar wist niet dat ze alleen moederborden zouden verzenden. De winkel maakte vervolgens zijn eigen houten computerkasten van goedkoop koahout en verkocht de computers door.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button