SEO Nieuws

Wordt Google Analytics in Nederland verboden?

Google Analytics is al jaren de meest gebruikte tool van webmasters, SEO’s en website-eigenaren om het gedrag van websitebezoekers te volgen en te analyseren. En dat zou in 2022 kunnen eindigen met een verbod op het gebruik van deze tool. De Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit heeft besloten dat Google Analytics niet in overeenstemming is met de wet en daarom niet kan worden gebruikt.

Wat is er gaande?

Kern van de verklaring van de gegevensbeschermingsautoriteit is dat Google niet kan garanderen dat de opgeslagen gegevens niet worden doorgegeven aan Amerikaanse geheime diensten. Vanwege de FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) kan geen enkel Amerikaans bedrijf garanties geven voor de veiligheid van de gegevens die ze opslaan. En dat is in strijd met de AVG.

Er is al vermeld dat Mailchimp niet GDPR/AVG-compatibel is en dat geldt ook voor veel andere softwarebedrijven die vanuit de VS opereren. Veel van deze bedrijven zijn nu bezig hun klanten de mogelijkheid te bieden om hun gegevens in de EU op te slaan, wat erg laat is omdat de AVG in 2018 van kracht werd. En nu is Google Analytics het kind. En niet zomaar een geit, want die komt van zoekmachinegigant Google en is (mede daardoor) marktleider.

Ook verboden in Nederland?

Voorheen kon je de instructies van de Autoriteit Persoonsgegevens volgen om de IP-adressen van je bezoekers te anonimiseren in Google Analytics. De AP gaf het signaal dat er geen problemen zouden moeten zijn met Google Analytics. Volgens de resultaten van het onderzoek van de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit (DSB) is hierboven de waarschuwing geplaatst dat het gebruik van Google Analytics “wellicht binnenkort niet meer mag”.

Kosten tegen Google Analytics

Dat Google Analytics nu (ook) wordt onderzocht door de AP is het gevolg van 2 aanklachten die zijn ingediend door None Of Your Business (NYOB) bij de AP. Na de DSB is daar nu ook de AP mee bezig en men zou kunnen stellen dat zij tot dezelfde conclusie zou moeten komen als de DSB. Het gebruik van Google Analytics is in dit geval niet in lijn met de AVG en mag daarom niet worden gebruikt.

Veel alternatieven

Hoewel niet (altijd) gratis, zijn er veel alternatieven voor Google Analytics die AVG-compliant zijn. Maar ja, GA is gratis en de betaalde versie (Google Analytics 360) is eigenlijk alleen interessant voor de allergrootste bedrijven – en alleen toegankelijk vanwege de prijsstelling. Dan zijn de betaalde versies van bijvoorbeeld Matomo en Plausible realistischer.

Wij helpen u op weg naar alternatieven:

Er is nog veel meer, ook omdat er tools zijn die gebruikersstatistieken combineren met bijvoorbeeld heatmaps, wat sommige van de bovenstaande tools ook doen. Bovenstaande tools zijn in feite alternatieven voor Google Analytics, elk met hun eigen kenmerken.

Hoe groot is de kans op een verbod?

De vraag is natuurlijk hoe groot de kans op een verbod is. Aan de ene kant zou je verwachten dat zo’n veelgebruikte tool niet zomaar zou worden verboden. Dit mag het resultaat echter niet beïnvloeden, omdat er rekening moet worden gehouden met de rechtmatigheid van het gebruik. Aan de andere kant zal Google ook zeer geïnteresseerd zijn om het gebruik van GA in de EU te blijven aanbieden. Je kunt er dus vanuit gaan dat Google er nu alles aan zal doen om de gegevens in de EU te blijven bewaren.

Het is afwachten wat de conclusies van de Autoriteit Persoonsgegevens zullen zijn, en natuurlijk de eventuele actie van Google.

Bekijk dit beknopte artikel op FrankWatching voor meer details.

Wat verwacht je? En gebruik je ook andere tools dan GA of ben je daar naar op zoek?

De volgende twee tabbladen wijzigen de onderstaande inhoud.

Volbloed Friezen, opgegroeid in Apeldoorn. SEO- en conversiespecialist bij Optimus Online en sinds 2019 eigenaar van SEOnieuws.com. Gefascineerd door online marketing en het schrijven van zoekmachinevriendelijke webteksten.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button