Hosting Nieuws

Opinie | Hoe wordt gereageerd op het hosten van dubieuze sites?

In Nederland verloor webhostingbedrijven diensten van de extremistische, ultra-rechtse website 8kun, Schreef NRC (De meeste gehate sites ter, in de lucht via Fleland, 16/9). De constatering van de journalisten dat de website door Nederlandse bedrijven wordt ‘gefaciliteerd’, roept een interessante op. dan krachtens de Nederlandse strafwet te vervolgen wegens het leveren van diensten deze website ‘faciliteren’?

Marc Tiernan doet de promotie voor het Rethinking SLIC project aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn extrazoek verwijst u naar de secundaire aansprakelijkheid en de problematiek van de aansprakelijkheid voor nieuwe technologieën.

Artikel 51 Wetboek van strafrecht regelt de aansprakelijkheid van onedernemingen. Volgens artikel 48 van het wetboek kunnen personen worden bestraft voor het aansprakelijk stellen voor andere dan wettelijk aansprakelijke personen. Het kan daarbij gaan om het plegen van een misdrijf helpt, een verzochte van elke behandeling. Belangrijk is dat hij een causaal associatie tussen de hulp en het misdrijf moet bestaan. Een verplichte eis is dat de uitputting van de hulp van het misdrijf is opgenomen tot het misdrijf kan bijdragen. Dit is op te vatten dan een uiteindelijke opzet, waarbij een medeplichtige bewust de werkelijke kanst zich kan voordoen.

Medeplichtigheid icy en misdrijf wararaan een medeplichtige kan bijdragen. De auteurs van het stuk in NRC, Carola Houtekamer en Rik Wassens, willen die 8kun of zijn eigen misdrijven niet beoordelen. Omdat de exploitanten van de website werden gebruikt vanwege het gebruikte criminele woord, konden ze als criminelen worden bestraft. Het ziet uit dat 8kun-gebruikers via de site mogelijk Rechtstreeks misdrijven, omdat kinderporno te verspreiden, had te zaaien en tot geweld aan te zetten. Aanvullende helpen doen rapporten vermoeden dat 8kun-gebruikers via de site overig en aanzetten om offline misdrijven te plegen.

Onmisbaar

De overdracht van diensten naar een website kan werken, zodat u voor de toekomst als een hoge prioriteit kunt worden aangemerkt. Maar het is moeilijk te zeggen of hij een causaal associatie bestaat tussen de werkzaamheden van hostingdiensten en de misdrijven op de website van oudsten hebben plaatsgevonden. De hostingdiensten (waaronder datacentra) zijn alleen gepland voor het werk van 8kun – als de diensten zijn ontworpen, is de site er altijd. Maar de diensten zijn achtergelaten op de website, niet op het gebruik van 8kun, die via de website misdrijven plegen van ondersteunend. Er zijn nog een paar stappen (inderdaad) die moeten worden afgehandeld in Nederlandse hostingdiensten en die worden misbruikt. De status van het verhandelen van de hostingdiensten als gevolg van het verkeerd sturen van de situatie met betrekking tot de uitvoering van het contract.

Als hostingservice is er een actieve rol in het werk van 8kun zou spelen, door mogelijk een controle van invloed op de activiteiten uit te oefenen, dan zou het misschien kunnen zijn aan te tonen dat ze 8kun-gebruikers zich met criminele inlaten zetten in staat. Zoals de website van de eigen misdrijven, zou het hebben van de hostingdiensten tot deze nabije misdrijven hebben bijgedragen.

Wat de opzetvereisste betreft, zijn de hostingdiensten zich bewust van het feit dat ze worden ingezet voor website-exploitanten. Dit is vóór de normale praktijk. Maar het zal moeilijker grote plaatsen zijn dat ze wisten van voorzagen dat hun ellendige hulp tot misdrijven bijdragen – vooral de misdrijven die ouderlingen plaatsvinden. Gelet op de notorious reputatie van 8ku wel gezegd dat bedrijven de kennis hebben gemaakt dat ze mogelijk hebben kunnen voorzien dat ze tot bepaalde soorten ongeoorloofd bijdroegen.

Vrijwaring

Dan is hij nog iets om bij stil te staan. In overeenstemming met artikel 54a van het Wetboek strafrecht kunnen internetgebruikers (inclusief hostingdiensten) die verantwoordelijk zijn voor andere strafbare feiten of overtredingen van het strafrecht niet aansprakelijk worden gesteld voor strafbare feiten als gevolg van het gebruik van de dienst, zolang de gebruikers zijn verantwoordelijk voor en hebben toegang tot een officier van justitie om illegaal materiaal te verwijderen. Aangezien artikel 54a van de hostingdiensten is gebaseerd op de een actieve rol bij de verwerking van de gegevens spelen.

Hostingdiensten die de werking van sites als 8kun vergemakkelijken, lopen misschien wel kans medeplichtig te zijn als hulp aantoonbaar tot een misdrijf leidt en ze de gevolgen van hun hulp kunnen voorzien. Aangezien internetgebruikers het recht hebben om gestraft te worden. Bovendien is medeplichtigheid soms moeilijk te plaatsen bij bedrijfsactiviteiten via complex en ondoorzichtige toeleveringsketens lopen. Complexiteit lijdt tot het verwateren van de verantwoordelijkheid over een netwerk van mensen en ondoor interesse geeft een teken van onwetendheid.

Wanneer de juridische status van de zaak strafrechtelijk strafbaar is, bestaat er niet zoiets als direct opsturen om het inpakken voor u te vergemakkelijken. Wel, er zijn hier woorden die een gebed verdienen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button