Daar zijn prijzen voor hosting en clouddiensten voor vastgesteld
De meeste hosting- en clouddiensten worden komende winter verwacht, waardoor het percentage van de zee zal toenemen. India de energiecrisis overstuur, valt dit percentage nog hoger uit. Deze wordt verzorgd door Simon Besteman, directeur van de Dutch Cloud Community (DCC).
Bestman wil dan ook graag dat de orde van de dag direct dient om het huis te rekenen met de prijs in de Orde van Grootte. Hij baseert de vorzichtige raming op Basis van geluiden uit de branche. Besteman: ‘De kosten van elektriciteit in datacenters worden berekend met een factor vijf tot zes omhoog. Ik wil graag een contract van 15 cent/kWh, dat is ongeveer een euro. Van tien naar zeventig cent. Uiteindelijk zijn deze stijgingen een-op-een doorberekend aan de adklant.’
Een Nederlandse cloudprovider zorgt ervoor dat de kosten van het datacenter en de variabele kosten drastisch veranderen. ‘Voorheen was die 80/20. Dat gezegd hebbende, de verhoging van de energieprijzen naar 50/50.’
Verder zijn er geen extra kosten voor elektriciteit. Ook de softwarelicenties worden wendbaar duurder. In veel gevallen is de tariefheffing voor het jaarlijkse inflatiepercentage van toepassing. Voordat Microsoft me niet onbetuigd laat.
dempers
Naast opslag- en licentiekosten zijn ook de afschrijvingen op de servers en de onderhoudskosten daarvan belangrijke kostencomponenten. Ook de (deur)ontwikkeling van de dienst zelf brengt kosten met zich mee. Globaal is de beste schatting dat de elektriciteitskosten op dit moment worden berekend in het percentage van de kosten. Omdat het DCC leden al jaren afgelopen waren, dachten we dat de kosten opgevangen konden worden, is het nu niet meer mogelijk. Het hogere aantal facturen kan niet direct aan de deur gegeven worden. Veel aanbieders weten altijd dat op dat moment de prijs is aangepast. Dit is het gevolg van tijdens de horizontale correctie.
Per provider zijn mogelijk schrijft Besteman in een blog. Het a colocatie-datacenter heeft weer andere inkoopcontracten met leveringen afgesloten dan de anderen. Op korte termijn valt hier weinig aan te veranderen. De energiecrisis stimuleert de trend naar meer en efficiënter werken in de cloud. Het beste van alles is dat hosts en cloudaanbieders maatregelen nemen om het elektriciteitsverbruik niet te verminderen. Verbeterde efficiëntie lijdt ook onder een kleiner budget.
U kunt automatische energiebeheertools gebruiken om tot een half procent van de tijd te besparen. Ook load balancing, het verdelen van de benodigde resources om ervoor te zorgen dat alle servers een bepaald bedrag in rekening worden gebracht, maakt een eenvoudige schil. Toekenning van middelen, het zo mogelijk bepalen wilke taak wilke middelen dient te gebruiken, scheelt veel. Opslaan werkt ook taakplanning, het leger aan servers kan prioriteiten stellen en ook achtergrondtaken kunnen nog opleven.
Besteman houdt ook veel van resource sharing tussen tussen providers in de gaten. Wat de en overhoudt, wordt gebruikt door de ander. Zaad werkende modellen zijn hier te vinden.